w f m dansSchagen daar kunt u heerlijk winkelen en een hapje eten er zijn diversen restaurantjes, de Westfriese Folklore is een unieke optocht. De bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht op boerenwagens. En er wordt paard.gezellig gedanst dit is vanaf 4 juli tot 5 september op de donderdag. De markt is wel elke donderdag.

Het museum Vreeburg is een17e eeuwse stadsboerderij doet dienst als museum. Op de tien Westfriese Donderdagen in de zomer worden ook oude ambachten uitgeoefend. In het rijtuigen museum worden de authentieke rijtuigen getoond, die gedurende de tien West-Friese donderdagen in hun oorspronkelijke functie te zien zijn.Het auto museum in Schagen, echt terug in de tijd toen auto’s nog bijzonder waren en niet iedereen in een auto reed. Er zijn diverse merken auto’s, brommers motorfietsen.

 

Kolhorn is één van de vier startplaatsen van de route over de Westfriese Omringdijk. Het dorp lag kolhorn kerktot 1844 aan de Zuiderzee en was een vissersdorp. Sinds het inpolderen ligt het dorp zo’n 20 kilometer landinwaarts.

Overblijfselen van de vroegere situatie zijn nog te zien op kolhorn bootde Westfriese Omringdijk: het turfschuur museum. Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen. Ook is er een wandel route met een gids die verteld over het dorp of een rondvaart door en om het dorp . In de zomer maanden is er drie keer een markt De nachtmarkt, gezellig in de avond.

 

jaantjeCallantsoog staat vooral bekend om haar strand. Een uitgestrekt strand om lekker te ontspannen, strandpaviljoens waar u lekker kunt eten. In het centrum zijn diversen winkels en strandhorecagelegenheden waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Museum Tante Jaantje terug in de tijd de indeling is nog steeds authentiek. In de maanden juli en augustus is er op de woensdag een braderie. Om van de natuur te genieten ga dan 1zw entreenaar Natuur gebied Het Zwanenwater het gebied is een gevarieerd duingebied waar je heerlijk kunt wandelen met veel vogelsoorten, twee grote meren en poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Runderen lopen in het gebied om het Zwanenwater gezond en vitaal te houden er zijn wandelroute van 2,5 km en 4,5 km, tijdens het wandeling komt u ogen te kort.

 

 

bier brouwerij.Alkmaar Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt en het kaas museum. Op het Waagplein is het dan ook een bijzonder
schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. Dit is alkmaar kaasdragersiedere vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein, hier vlakbij is ook het Nationaal Biermuseum De Boom. Het museum is gevestigd in het historische pand, zo kan u zien hoe er vroeger gewerkt werd. In Alkmaar zit een groot assortiment winkels en restaurants waar u heerlijk kunt eten met een leuke stads wandeling.

 

zuiderzee 2Enkhuizen daar vind u het Zuiderzeemuseum, In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnen museum met thematische Enkhuizen1tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt., zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Medewerkers en vrijwilligers tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Iedereen kan spelenderwijs kennis maken met de handvaardigheden van toen en nu. In de haven van Enkhuizen zijn mooie exemplaren te bezichtigen

 

Hoenderdaell.aapAnna Paulowna daar kunt u op dierenontdekkingstocht bij Landgoed Hoenderdaell, met dobberende krokodillen, kleurrijke vogels, ringstaartmaki’s, damhertjes en nog veel meer. Van kinderboerderij tot roofvogeltuin en van jungle tot weidse vlaktes waar kangoeroes rondspringen. Het Landgoed is een prachtig uitgestrekt natuurgebied. Met zoveel planten en dieren is er altijd iets nieuws te ontdekken in het dorp is er op de woensdag een markt.

 

marinemuseumDen Helder is het noordelijkste puntje van de noord kop, waar de vuur toren langejaap staat. Het Marine museum brengt de geschiedenis van de marine in beeld. Uniek zijn de 3 museumschepen waar onder een den-helder bootonderzeeboot, aan boord worden er prachtigste verhalen verteld. In de gebouwen van het museum aan de wal zijn tentoonstellingen te zien. Jong en oud gaat zelf aan het werk in de interactieve expositie Schip en Werf waar men kan klinken, touwknopen, lading hijsen of het geschut bedienen.

 

Stoom museumMedemblik In het 13e eeuwse kasteel Radboud is een collectie gehuisvest van voorwerpen die de historie van het gebouw illustreren. er is een tentoonstelling die inzicht biedt in het dagelijks leven Radboudin de Middeleeuwen. Medemblik is een gezellig stadje waar u zich zowel op het culturele als sportieve vlak uitstekend kunt vermaken. Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van stoommachines in leven. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines die bijna allemaal op stoom kunnen draaien zijn nog in takt. U kunt ook zelf proefjes doen met stoom. Het is weer echt terug in de tijd.

treinMee met de locomotief daar gaat de fluit en de stoker schept de kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint! Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik v.v. rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. BakkerijTussen Enkhuizen en Medemblik v.v. vaart het museumschip ‘Friesland’ over het IJsselmeer. Stap in voor de Spannendste Tijdreis door de Historische Driehoek. In het centrum vindt u het bakkerijmuseum “De oude bakkerij”. In het museum kunt u zien hoe de bakkers vroeger hun waren maakten. In het hele museum proeft u de sfeer van vroeger, waar het oude ambacht gedemonstreerd wordt.

varenNieuwe Niedorp een lekker dagje op het water, zelf een bootje besturen.U huurt het bootje voor een bepaalde tijd en varen maar. Dit kan bij Botenverhuur De Rijd.